Віце-президент Академії запросив колег із спільноти Octopus для розробки та реалізації спеціального пілотного проекту щодо обміну кіберданими дослідницьої розвідки в Україні.

Андрій Пазюк представляв Академію на Octopus Conference on Cybercrime, спеціальній події з нагоди 20-ї річниці Будапештської конвенції про кіберзлочинність, яка проходила з 16 по 18 листопада 2021 року. Близько 1200 експертів з gbnfym кіберзлочинності з близько 120 країн, у тому числі з громадськості сектор, а також міжнародні та приватні організації, організації громадянського суспільства та науковці – взяли участь у конференції.

Під час сесії д-р Пазюк виголосив презентацію, присвячену обміну інформацією та спільній дослідницькій розвідці в контексті міжнародного співробітництва. Відповідаючи на запитання, він зазначив, що для ефективної співпраці важливо виявляти загрози та виявляти незаконну кіберактивність, спрямовану проти кількох країн/альянсів, але в нинішній міжнародно-правовій базі щодо кіберзлочинності бракує істотного елемента – залучення професійної кібербезпекової спільноти для боротьби з кібрзлочинністю. Обмін кіберрозвідковими даними необхідний як на національному, так і на міжнародному рівнях. Індикатори компроментації (IoC) є цінними криміналістичними артефактами, якими потрібно обмінюватися з колегами для підвищення ефективності за допомогою спільної дослідницької розвідки. Зусилля по створенню потенціалу та зміцненню довіри покращать обмін інформацією та можливості аналізу  за допомогою технічного досвіду фахівців із кібербезпеки. Технічно – це можна зробити за допомогою спільної таксономії, застосування протоколів TLP, STIX/TAXII для безпечного обміну анонімізованими даними. Така структура взаємодії зменшить невизначеність і сприятиме досягненню певного рівня довіри, що вимагатиме консолідації зусиль державних і приватних структур.