Реєстр кваліфікацій поповнено новими професійними стандартами у галузі кібербезпеки.

До державного класифікатора професій уперше за багато років були внесені зміни та додані нові професії у галузі кібербезпеки та інформаційної безпеки. Загалом тепер їх у класифікаторі 27. Також цього року за ініціативою Держспецзв’язку були розроблені та у листопаді затверджені шість нових професійних стандартів у сфері інформаційної безпеки та кібербезпеки. У 2023 році Держспецзв’язку планує розробити профстандарти для 14 інших нових професій, внесених до класифікатора.

Перші шість професійних стандартів були розроблені за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», при активної участі віце-президента Української академії кібербезпеки Андрія Пазюка та внесені Національним  агентством кваліфікацій до Реєстру кваліфікацій відомостей щодо професійних стандартів:

  • «Розробник систем захисту інформації»,
  • «Адміністратор мереж і систем»,
  • «Фахівець сфери захисту інформації»,
  • «Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем»,
  • «Фахівець з питань безпеки (інформаційно-комунікаційні технології)»,
  • «Інструктор-методист з інформаційної безпеки та кібербезпеки». 

Внесення цих профстандартів до Реєстру кваліфікацій означає продовження процедур реформування освіти у галузі кібербезпеки та захисту інформації з метою наближення відповідності рівня знань, умінь та навичок фахівців актуальним потребам галузі.   Зараз триває робота над розробленням ще низки професійних стандартів, а від наступного року в Україні мають з’явитися незалежні кваліфікаційні центри, де фахівці, які здобули освіту в закладах формальної освіти або самостійно, зможуть підтвердити відповідність своїх знань, навичок та компетенцій посадам, на які претендують.