Круглий стіл «Створення національної рамки кваліфікацій з кібербезпеки»

29 листопада 2022 року Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України при підтримці проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» за участю Міністерства цифрової трансформації України, Ради національної безпеки і оборони України провели важливий для української кібербезпекової спільноти захід – Круглий стіл «Створення національної рамки кваліфікацій з кібербезпеки».

До круглого столу як очно, так і онлайн долучилися представники українських суб’єктів кібербезпеки, а саме державних організацій та силових структур, національного та міжнародного експертного середовища, українських та закордонних закладів вищої освіти з метою обговорення перспективи реформ та подальші плани щодо підготовки фахівців у сфері кібербезпеки.

Українську академію кібербезпеки на цьому заході представляли президент Олександр Корнейко і віце-президент Андрій Пазюк

Круглий стіл був організований у вигляді трьох таких панельних дискусій:

1. Державні пріоритети в сфері кібербезпеки – обговорювали важливість розвитку кадрового потенціалу для успішної реалізації Національної стратегії кібербезпеки, роль ДССЗЗІ та взаємодія між державними органами для розкриття максимального потенціалу розвитку кадрів у сфері кібербезпеки.

2. Національна рамка кваліфікації України з кібербезпеки – обговорювали наступне: затвердження перших 6 професійних стандартів та їх співставлення з міжнародними стандартами, нові професії в Національному класифікаторі професій та план розробки нових стандартів на 2023 рік, міжнародний досвід впровадження рамок кваліфікацій та професійних стандартів з кібербезпеки

3. Освіта та професійні стандарти в сфері кібербезпеки – панель була присвячення технологіям оновлення ЗВО власних програм, відповідно до нових професійних стандартів, які саме переваги для роботодавців матимуть професійні стандарти та кваліфікаційна рамка з кібербезпеки.

Найбільш цікавими для спільноти виявились теми, які викликали значну зацікавленість учасників: «Концепція розбудови кадрового потенціалу України у сфері кібербезпеки», впровадження американської Стратегічної освітньої ініціативи у сфері кібербезпеки (The NICE Workforce Framework for Cybersecurity, NICE WFC) та Європейської рамки кваліфікації (European Cybersecurity Skills Framework, ECSF), а також питання внесення нових професій з кібербезпеки до Класифікатора професій ДК 003:2010 та розробки національних професійних стандартів з кібербезпеки.

Представлені на круглому столі концепції, міжнародні документи та національні професійні стандарти з кібербезпеки взяті до опрацювання та імплементації гарантами та робочими групами бакалаврської та магістерської освітніх програм «Кібербезпека».